Armand Sağ
Link
 

 

Bill Gates en het probleem van windows
   
 

Bill Gates en het probleem van windows

Vrijwel iedereen die een computer heeft, kent het probleem van windows. Het loopt op de meest onlogische, en meestal belangrijkste, momenten uit het niets ineens vast. Vervolgens kan je helemaal niks meer en ben je al jouw belangrijke data kwijt. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat dit juist het doel was van Bill Gates en zijn windows.

Om de zoveel jaar komt er een nieuw softwareprogramma uit met zogenaamde verbeteringen omtrent windows, echter elk programma heeft bugs. Het zou ogenschijnlijk makkelijk moeten zijn om deze bugs te verbeteren. Een simpel team van testgebruikers zou deze fouten eruit kunnen halen. Desondanks kiest de multimiljardair Gates, met een geschat vermogen van bijna zestig miljard dollar, ervoor om zijn incomplete softwareprogramma’s op de markt te brengen.

Door incomplete producten uit te brengen, worden de consumenten gedwongen om de verbeteringen en vernieuwingen ook aan te schaffen. Dit kost de consumenten vele honderden euro’s en bezorgt Bill Gates zijn miljarden euro’s winst. Een ander heikel punt zijn de machines die op de markt worden gebracht met slechts een fractie van de snelheid die beschikbaar is. Enkele jaren terug kon een computer maximaal 133 MHz aan, terwijl onderzoeksinstellingen al werkten met Intel Core 1,33 GHz; ruim 1000 keer zo snel. Uiteraard werd elk jaar een nieuw machine uitgebracht, dat weer iets sneller was. De die-hard-gebruiker kocht elk jaar een nieuw apparaat, wat natuurlijk niks anders was dan een marketingtruc om de consument zo veel mogelijk geld afhandig te maken.

In plaats van meteen het nieuwste product uit te brengen, werden de consumenten bezig gehouden met de afgekeurde en inmiddels verouderde apparaten. Deze werden gepresenteerd als de nieuwste snufjes, terwijl dit in werkelijkheid zeer zeker niet het geval was. De hardware werd net als de software gepresenteerd op een schandalige manier. Ook de software wordt zo gepresenteerd dat er fouten en bugs in zitten. Ten slotte zouden de consumenten het nieuwe softwareprogramma niet kopen als het oude programma naar behoren zou werken. Echter, het besturingssysteem van het Amerikaanse leger of NASA zal niet zo makkelijk vastlopen. Dit is echter wel het geval bij de gebruikers thuis.

Deze kunnen vervolgens voor vele honderden, soms zelfs duizenden, euro’s hun digitale bestanden redden door ze op te slaan op externe harddisks, usb-sticks etcetera. Ook hier wordt weer grof geld aan verdient. Dit alles is de methode van Bill Gates om zijn fortuin groeiende te houden, en dat is meteen ook het probleem van windows. Er is namelijk geen serieus concurrent voor, waardoor mensen genoodzaakt zijn mee te gaan in dit schandaal dat windows heet.

Met de laatste jaren komt daar echter langzaam verandering in; windows internet explorer wordt qua kwaliteit voorbijgestreefd door mozilla firefox. Ook wordt langzaam duidelijk hoe malafide Microsoft te werk ging, wat ook goed naar komt in de rechtszaken die Microsoft de laatste jaren verliest. Microsoft is namelijk aangeklaagd voor concurrentievervalsing door informatie achter te houden.(1) (2) Ook werden er rechtszaken verloren omdat andere besturingssystemen, die gratis verbeterd en vernieuwd werden, uit de markt werden gestoten door ze simpelweg te verbieden aan fabrikanten. Hierdoor wordt windows standaard geleverd op computers, waarna de verbeteringen gemiddeld voor 200 euro verkocht werden. In vrijwel alle gevallen verviel de garantie van de computer als windows eraf werd gehaald.

In die hoedanigheid moest Microsoft wegens concurrentievervalsing, iets waarbij de eerdergenoemde methoden werden gebruikt en dus de consumenten de eigenlijke slachtoffers waren, vele euro’s aan schadevergoeding betalen. Zo kreeg IBM 707 miljoen euro, Sun Microsystems 1,4 miljard euro, America Online 600 miljoen euro, RealNetworks 660 miljoen euro, Opera Software 10 miljoen euro, Lindows 17 miljoen euro en Alcatel-Lucent 1,15 miljard euro. Los hiervan zou Microsoft echter elke gebruiker van windows een schadevergoeding moeten betalen naar mijn mening.

Ook in Europa krijgt Microsoft harde klappen te verduren door de Europese Commissie.(3) Eerder verdrong Microsoft software-concurrenten door programma’s als internet explorer en windows media player standaard mee te leveren met windows. De programma’s werden zelfs zo meegeleverd dat ze niet vervangen konden worden zonder de besturing ervan door elkaar te gooien. Hierdoor werkte windows niet optimaal met bijvoorbeeld real player of firefox, dit terwijl dit wezenlijk kwalitatief betere programma’s waren. Zo werd de gebruiker nogmaals gedwongen te werken met slechte programma’s en bovendien ook nog te betalen voor de updates ervan, terwijl er veel betere programma’s waren die bovendien gratis waren. Denk hierbij aan de eerdergenoemde softwareprogramma’s firefox en real player, maar ook aan VLC player en Chrome.

Hiermee wordt steeds duidelijk hoe Bill Gates aan zijn fortuin is gekomen; namelijk op precies dezelfde manier hoe de maffia aan zijn geld komt. Door mensen te dwingen hun geld af te staan tegen slechte producten en de concurrenten uit de markt te slaan. Hiermee is gelijk het probleem van windows bekend, het is namelijk een bar slecht programma wat niks anders doet dan vastlopen. Juist omdat het doel ervan vastlopen is, zodat de gebruiker meer geld uitgeeft om een beter versie te verkrijgen. Wat de gebruiker echter niet weet, is dat hij of zij geen betere versie krijgt. Want dan zou Gates geen miljarden meer verdienen en dat is toch zeker niet belangrijker dan de belangen van de gemiddelde burger?



Armand Sağ

7 juni 2009

© Armand Sağ 2009

Copyright ElaDesign (disclaimer)